Jak poprowadzić dobre warsztaty
Forum » Wakacyjne Warsztaty Wielodyscyplinarne V / Kwestie naukowe » Jak poprowadzić dobre warsztaty
Rozpoczęta przez: MichalKotowskiMichalKotowski
1251837554|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Liczba wypowiedzi: 2
rss icon RSS: Nowe wypowiedzi
Podsumowanie:
Tips & tricks
Jak poprowadzić dobre warsztaty
MichalKotowskiMichalKotowski 1251837554|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Dobrym pomysłem wydaje mi się skompilowanie czegoś w rodzaju warsztatowego poradnika "Jak poprowadzić dobre/ciekawe/pouczające warsztaty?", tak, żeby każdy prowadzący mógł podzielić się swoimi doświadczeniami, spostrzeżeniami itd. Tak więc - "wpisujcie miasta", że użyję onetowej frazy ;).

Na początek dość oczywiste, ale ważne spostrzeżenie: przyswajalność wiedzy *zdecydowanie* zwiększa obecność zadań i tzw. rozkminy (niekoniecznie od razu ostrej), w myśl zasady "żeby się nauczyć, nie wystarczy patrzeć, trzeba wziąć do ręki" (z niewiadomych powodów użycie przeze mnie tego sformułowania na zajęciach wzbudziło wesołość sali). Fajnie jest, gdy da się zrobić manwer pt. "Dowód rozbity na zadania", czyli sytuację, w której uczestnicy sami dochodzą do pointy zajęć przez samodzielne robienie zadań (jak np. w "Sieciach Petriego", jeśli się nie mylę?).

rozwiń Jak poprowadzić dobre warsztaty przez MichalKotowskiMichalKotowski, 1251837554|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Re: Jak poprowadzić dobre warsztaty
ksoltysksoltys 1251840159|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Myślę, że przed WWW6 udostępnimy prowadzącym maile uczestników, którzy zapisali się na ich zajęcia, żeby mogli wspólnie z uczestnikami skalibrować program - to chyba dobry pomysł, którego nie wykorzystaliśmy na tych warsztatach.

rozwiń Re: Jak poprowadzić dobre warsztaty przez ksoltysksoltys, 1251840159|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Nowa wypowiedź
Jeśli nie zaznaczono inaczej, Zawartość tej strony dostępna jest na licencji Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License